Huurovereenkomst woonruimte; onbepaalde tijd als standaard?
Hoewel per 1 juli 2024 vaste huurcontracten de norm zijn geworden omdat vanaf die datum de Wet vaste huurcontracten geldt, blijkt dat er nog onduidelijkheid bestaat hierover. Hoofdregel is dat er een vast huurcontract moet worden aangeboden door de verhuurder, maar in sommige gevallen mag een huurcontract van bepaalde tijd toch wel. Hoe dit precies zit leg ik je graag uit.
De Wet vaste huurcontracten brengt dus met zich mee dat er – uitzonderingen daargelaten – alleen huurcontracten voor onbepaalde tijd mogen worden aangeboden door verhuurders. Dit geldt enkel voor huurcontracten gesloten vanaf 1 juli 2024. De tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten veranderen niet. Dat betekent dat deze automatisch eindigen na de afgesproken periode, althans als de verhuurder aan de aanzegplicht voldoet. Oftewel, de plicht om jou als huurder schriftelijk, niet eerder dan drie maanden en uiterlijk een maand voordat het contract eindigt, jou op de einddatum van het contract te wijzen. Doet de verhuurder dit niet, dan wordt het huurcontract automatisch omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Maar wat zijn de uitzonderingsgevallen? Een aantal specifieke groepen huurders, kunnen toch een huurcontract bepaalde tijd krijgen, maar voor de duur van maximaal 2 jaar. Dit geldt voor:
- Studenten die tijdelijk huren voor hun studie en dus in een andere plaats moeten huren dan waar zij wonen;
- Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk ergens anders wonen;
- Personen die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren;
- Huurders met een tweedekanscontract en dus waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld in verband met ernstig overlast;
- Wezen tussen de 16 en 27 jaar die na het overlijden van hun ouder/verzorger die hoofdhuurder was de huurovereenkomst overnemen
- Ouders die scheiden en aantoonbaar niet meer samenwonen en een tijdelijke woning huren om dichtbij hun kind(eren) te blijven wonen;
- Werknemers op Waddeneilanden die normaal in een andere plaats wonen;
- Vergunninghouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting.
Voor deze groepen mag dus alsnog een huurcontract bepaalde tijd van maximaal 2 jaar worden aangeboden.
Let op: ondanks de nieuwe Wet vaste huurcontracten blijven een aantal situaties wel mogelijk. Het gaat hierbij om tijdelijke huurcontracten via de Leegstandswet (bijvoorbeeld als de woning te koop staat en de eigenaar is al verhuisd), tussenhuur of diplomatenclausule (bijvoorbeeld het tijdelijk verhuren van de woning in verband met afwezigheid), doelgroepcontracten (de woning is bijvoorbeeld verhuurd tot de studie van de betreffende student huurder eindigt), hospitaverhuur (de verhuurder woont met de huurder in dezelfde woning en zij delen gemeenschappelijke voorzieningen), en huurcontracten ‘dat een gebruik betreft dat naar zijn aard van korte duur is’ (bijvoorbeeld vakantiewoningen).
Heb je vragen over jouw huurovereenkomst of weet je als verhuurder niet welk contract je kan aanbieden? Neem vrijblijvend contact met mij op.