Huurrecht
Het huurrecht is het juridische kader dat de rechten en plichten regelt van zowel huurders als verhuurders inzake huur en verhuur van roerende en onroerende zaken. Bij onroerende zaken gaat dit om woonruimte of bedrijfsruimte. Het huurrecht omvat regels met betrekking tot het aangaan, het uitvoeren en beëindigen van huurovereenkomsten, maar ook regelt het de huurprijzen, onderhoudsverplichtingen en geschillenbeslechting. Het doel is om een balans te waarborgen tussen de rechten en verplichtingen van de huurder en de verhuurder.
Verschillende huurobjecten
Welke regels partijen in acht moeten nemen hangt af van het type huurobject. Er wordt onderscheid gemaakt tussen woonruimte en bedrijfsruimte. Ook wordt onderscheid gemaakt in twee soorten bedrijfsruimten, namelijk de middenstandsbedrijfsruimte (290-bedrijfsruimte) en kantoorruimte/overige bedrijfsruimte (230a-bedrijfsruimte).
Woonruimte:
Onder woonruimte vallen alle gebouwde onroerende zaken, voor zover deze als zelfstandige dan wel niet zelfstandige woning zijn verhuurd. Ook woonwagens vallen hieronder. De regels in deze categorie zijn vrij strikt ter bescherming van de huurder. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om regels over huurbescherming, de beëindiging van de overeenkomst, de huurprijs of gebreken.
Middenstandsbedrijfsruimte (290-bedrijfsruimte):
Deze huurovereenkomsten vallen onder het regime van artikel 7:290 BW. Het gaat hier onder andere om winkels en horecagelegenheden (hotels, restaurants, cafés). De huurder geniet doorgaans uitgebreide wettelijke bescherming, zoals de termijnbescherming (veelal 5+5jaar) en opzegbescherming. Daarbij zijn veel regels van semi-dwingend recht, hetgeen inhoudt dat er niet ten nadele van de huurder mag worden afgeweken.
Kantoorruimte en overige bedrijfsruimte (230a-bedrijfsruimte):
Deze huurovereenkomsten vallen onder het regime van artikel 7:230a BW. Het gaat hier onder andere om kantoren en opslagruimtes. De wettelijke bescherming van deze ruimtes is minder uitgebreid in vergelijking met de middenstandsbedrijfsruimte. Zo is er geen termijnbescherming en opzegbescherming. Wel is sprake van een ontruimingsbescherming. Dit houdt in dat de huurder, na het einde van de huurovereenkomst, de rechter kan verzoeken de termijn waarbinnen ontruiming plaats moet vinden te verlengen. Daarbij is de vrijheid om contractuele afspraken te maken en af te wijken van de aanvullende wetgeving, groter. Dat geldt niet voor de ontruimingsbescherming. Hiervan kan niet worden afgeweken.
Ben je op zoek naar juridisch advies en ondersteuning op het gebied van huurrecht? Ik sta klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te begeleiden door de juridische vraagstukken. Met mijn ruime ervaring kan ik je adviseren, jouw huurovereenkomst beoordelen of deze voor je opstellen. Ook kan ik je bijstaan bij geschillen over beëindiging of gebreken, het ontbinden van de huurovereenkomst, het innen van de huurgelden etc. Ik zorg ervoor dat jouw belangen als verhuurder of huurder optimaal worden beschermd. Je kunt contact met mij opnemen door te bellen naar 085 273 88 37 of mijn contactformulier in te vullen.