Aansprakelijkheidsrecht
Uitgangspunt van het aansprakelijkheidsrecht is dat eenieder zijn eigen schade draagt. Het is echter mogelijk dat iemand aansprakelijk is voor de door jou geleden schade of dat je schadeplichtig bent. Het aansprakelijkheidsrecht richt zich op de verplichting van een persoon of bedrijf om schade te vergoeden die is toegebracht aan anderen door hun handelen of nalaten. De grondslag van het vergoeden van de schade staat in de wet (wettelijke aansprakelijkheid) of vloeit voort uit een overeenkomst (contractuele aansprakelijkheid).
Van wettelijke aansprakelijkheid is sprake wanneer de aansprakelijkheid wettelijk is geregeld. Het kan worden onderverdeeld in schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.
Bij schuldaansprakelijkheid gaat het om het handelen of nalaten, bijvoorbeeld een onrechtmatige daad. Het is daarbij van belang dat de persoon of een instantie iets heeft gedaan of heeft nagelaten te doen ten gevolge waarvan schade is ontstaan.
Bij risicoaansprakelijkheid is een persoon aansprakelijk voor de schade die hij niet zelf heeft veroorzaakt, maar waarvoor hij wel aansprakelijk kan worden gehouden omdat hij een bepaalde hoedanigheid bezit. Het maakt in dit soort gevallen niet uit of deze persoon schuld heeft aan de schade. Te denken valt aan de aansprakelijkheid van ouders voor kinderen jonger dan zestien jaar, de bezitter van een dier, de gemeente als wegbeheerder etc.
Van contractuele aansprakelijkheid is sprake wanneer iemand schade lijdt doordat de wederpartij de verplichtingen uit het contract niet is nagekomen. De aansprakelijkheid volgt uit het handelen of nalaten van een contractspartij. Het is hierbij van belang dat de schade aan de wanpresterende contractspartij kan worden toegerekend. Als dat niet het geval is, is de wanpresterende contractspartij niet schadeplichtig.
Het aansprakelijkheidsrecht wordt vaak als complex ervaren vanwege de diverse situaties waarin aansprakelijkheid kan ontstaan. Bovendien is het cruciaal om de tegenpartij nauwkeurig aansprakelijk te stellen. Het verkrijgen van schadevergoeding is slechts mogelijk nadat de wederpartij aansprakelijk is gesteld en deze aansprakelijkheid is erkend. Als de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkent, dient dit door de rechter te worden beslist.
In aansprakelijkheidskwesties en het vorderen van schadevergoeding kan juridisch hulp essentieel zijn. Benieuwd of ik iets voor je kunnen betekenen? Ik help je graag verder. Je kunt contact met mij opnemen door te bellen naar 085 273 88 37 of mijn contactformulier in te vullen.