Ondernemer, hanteer jij de juiste bestelknop in je webshop?
Volgens het Europese consumentenrecht moet bij online aankopen duidelijk zijn dat een consument, door op een bestelknop te klikken, een betalingsverplichting aangaat. Dit is ook doorgevoerd binnen de Nederlandse wetgeving. Wat onder ‘duidelijk’ wordt verstaan is inmiddels ook binnen de rechtspraak behandeld. De Hoge Raad heeft zich inmiddels hier ook over uitgelaten. Wat dit betekent voor jou als ondernemer leg ik je graag uit.
Uit de bestelknop van je webwinkel dient voldoende duidelijk te worden gemaakt dat de consument een betalingsverplichting aangaat. Het gaat daarbij niet om welke tekst voorafgaand aan het bestelproces op de website staat, maar puur om de bestelknop zelf. Het moet voor de gemiddelde consument duidelijk zijn dat er een betalingsverplichting wordt aangegaan. En wanneer dat duidelijk is voor de gemiddelde consument, is nu binnen de rechtspraak bepaald.
De bestelknop met de tekst ‘bestellen’, ‘bestelling plaatsen’ of ‘bestelling afronden’ is volgens de Hoge Raad niet duidelijk genoeg voor de gemiddelde consument en voldoet daarmee dus niet aan de wetgeving. Het gevolg is dat de rechter in zo’n geval de overeenkomst geheel of gedeeltelijk kan vernietigen. Als de overeenkomst geheel wordt vernietigd, moet de overeenkomst over en weer ongedaan worden gemaakt. In dat geval dient de consument het artikel terug te sturen en hoeft er niet betaald te worden. Indien de rechter overgaat tot gedeeltelijke vernietiging, dan wordt er (verplicht) korting verleend. Met andere woorden, voor jou als ondernemer wordt bepaald dat je verplicht korting dient te verlenen. De Hoge Raad heeft bepaald dat een korting van één derde in het algemeen redelijk is. Dit is een richtlijn voor de rechter, maar de rechter mag in een concreet geval ook een andere korting toepassen.
Wil jij als ondernemer dit risico vermijden? Zorg dan dat je bestelknop duidelijk aangeeft dat de consument een betalingsverplichting aangaat, bijvoorbeeld met de tekst ‘bestellen met betaalverplichting’. Dan weet je zeker dat je overeenkomst niet zal worden vernietigd op basis van een verkeerd geformuleerde bestelknop.
Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op.