Algemene voorwaarden van toepassing?
Iedereen kent het wel, de ‘kleine lettertjes’ die je net over het hoofd heeft gezien of niet heeft gelezen en waar je later bij een geschil op gewezen wordt, oftewel de algemene voorwaarden. Maar wanneer vormen deze algemene voorwaarden onderdeel van de overeenkomst? En waarom zijn deze voorwaarden juist van belang?
Wat zijn algemene voorwaarden?
Algemene voorwaarden zijn vaak voorwaarden in ‘kleine lettertjes’ die een onderneming hanteert en waarin wordt aangegeven onder welke voorwaarden zij standaard zakendoen. Het is daarbij van belang dat deze voorwaarden bestemd zijn om meermalen gebruikt te worden én dat deze niet de kern van de prestatie aangeven. Een beding dat de kern van de prestatie aangeeft is bijvoorbeeld de prijs van het product of de hoeveelheid van het product of de kwaliteit van het product etc. Wordt een kernbeding opgenomen in algemene voorwaarden, dan is deze niet rechtsgeldig.
Waarom zijn algemene voorwaarden van belang?
Algemene voorwaarden kunnen voordelen hebben en zorgen onder andere voor vereenvoudiging en efficiëntie binnen de onderneming. Er wordt namelijk tijd bespaard door niet steeds opnieuw over alle voorwaarden van de overeenkomst te spreken. Bovendien kan de ondernemer zich indekken tegen bepaalde risico’s. In de algemene voorwaarden kunnen bijvoorbeeld kwesties omtrent de betaaltermijn, garantie, aansprakelijkheid, geschilbeslechting etc. worden vermeld. Omdat de algemene voorwaarden normaliter onderdeel zijn van de overeenkomst, is het van belang dat deze voorwaarden goed aansluiten op jouw bedrijfsvoering.
Algemene voorwaarden rechtsgeldig?
Het hanteren van algemene voorwaarden wil nog niet zeggen dat deze ook daadwerkelijk geldig of van toepassing zijn. Daarvoor moeten aan een aantal vereisten worden voldaan.
- De algemene voorwaarden moeten tijdig van toepassing worden verklaard.
Met tijdig wordt bedoeld, vóór of bij het sluiten van de overeenkomst. Het van toepassing verklaren van algemene voorwaarden op de factuur of bij betaling is in principe te laat, want de overeenkomst is al gesloten. Consequentie is dat de algemene voorwaarden niet geldig zijn. - Daarbij is het van belang dat de wederpartij de redelijke mogelijkheid krijgt om kennis te nemen van de voorwaarden. Wordt deze mogelijkheid niet geboden, dan zijn de algemene voorwaarden vernietigbaar. Als de wederpartij de voorwaarden vernietigt kan de onderneming daar geen beroep meer op doen. Met andere woorden, de voorwaarden zijn niet geldig. Maar wat is nu een redelijke mogelijkheid? Dat is het geval als de algemene voorwaarden worden overhandigd, bijvoorbeeld door het fysiek aan de wederpartij te geven of per post op te sturen.
De algemene voorwaarden kunnen ook elektronisch beschikbaar worden gesteld indien de overeenkomst via elektronische weg wordt gesloten, bijvoorbeeld via een website. Dit kan door een hyperlink te sturen waarop geklikt moet worden en waarna de algemene voorwaarden te zien zijn. Let wel, de voorwaarden moeten wel kunnen worden opgeslagen. Ook kunnen de algemene voorwaarden per mail worden toegestuurd. - Bij het tijdig van toepassing verklaren én verstrekken van de algemene voorwaarden moeten de algemene voorwaarden tevens worden aanvaard door de wederpartij. Hiervoor is het voldoende dat de wederpartij weet of behoort te weten dat de algemene voorwaarden deel uitmaken van de overeenkomst. Dat de ‘kleine lettertjes’ niet gelezen zijn maakt ze dus niet per definitie ongeldig.
Extra bescherming consument
Ben je consument, dan moeten de algemene voorwaarden inhoudelijk ook voldoen aan bepaalde vereisten. In de wet is een zwarte lijst opgenomen waarin bedingen staan die altijd als onredelijk bezwarend worden aangemerkt. Ook is een grijze lijst opgenomen waarin bedingen staan die vermoedelijk als onredelijk bezwarend worden aangemerkt. In beide gevallen kan de consument de bepaling vernietigen.
Kortom, algemene voorwaarden die worden gehanteerd zijn niet zomaar van toepassing en moeten aan bepaalde vereisten voldoen. Voor ondernemers is het van belang dat zij aan deze eisen voldoen om niet het risico te lopen dat de voorwaarden niet van toepassing zijn. Ben je de wederpartij, kijk dan eerst altijd of aan de vereisten is voldaan. Is daaraan voldaan en ben je consument? Dan kunnen sommige bepalingen alsnog een ‘oneerlijke handelspraktijk’ opleveren, waardoor deze niet van toepassing zijn op voorwaarde dat deze worden vernietigd.
Heb je vragen over de door jou gehanteerde algemene voorwaarden of wil je deze laten opstellen? Of ben je de wederpartij wie wil weten of de voorwaarden wel van toepassing zijn in jouw geval? Neem vrijblijvend contact met mij op.