Advocaat of jurist, het verschil uitgelegd!
Ik heb gemerkt dat er bij veel mensen nog onduidelijkheid bestaat over wat het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Vaak wordt aangegeven ‘een advocaat is een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat’, maar dat maakt het niet begrijpelijker. Hoewel zowel juristen als advocaten zich bezighouden met het recht, zijn er wel enige verschillen. Tijd om dit eens te verduidelijken
Opleiding en Titel
Jurist is geen beschermde titel. Iedereen mag zichzelf in feite jurist noemen. In de praktijk heeft een jurist veelal een HBO of universitaire opleiding afgerond. Na een universitaire opleiding mag de jurist de titel ‘meester in de rechten, afgekort als mr.’ gebruiken. Advocaat is wel een beschermde titel. Niet iedereen mag zichzelf advocaat noemen. Een advocaat heeft altijd een universitaire opleiding afgerond (en is dus ook ‘meester in de rechten, mr.) én heeft de beroepsopleiding afgerond. Een advocaat is verder gebonden aan gedragsregels en dient na de beroepsopleiding zijn of haar kennis voor de praktijk jaarlijks te onderhouden.
Procederen bij Kantongerecht en Rechtbank
Vaak wordt gedacht of aangegeven dat er een advocaat nodig is om te procederen. Dit is echter onjuist. Een jurist kan je ook van dienst zijn bij een gerechtelijke procedure. Zo kan een jurist jou bijstaan bij de kantonrechter. De kantonrechter behandelt civiele zaken tot en met een bedrag van € 25.000 (inclusief rente en buitengerechtelijke incassokosten) en zaken ongeacht hun waarde die betrekking hebben op huur, arbeid, consumentenzaken en bij consumentenkrediet tot en met een bedrag van € 40.000. In al deze gevallen kan je dus gebruik maken van een jurist. Ook in bestuursrechtelijke zaken kun je gebruik maken van een jurist en is een advocaat niet nodig om te procederen. Zelfs niet in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
In een kortgedingprocedure (een spoedprocedure) die door een kantonrechter wordt afgedaan, is een advocaat ook niet verplicht. Is er een kort geding jegens jou aangespannen, ook in dat geval is geen advocaat nodig.
Maar wanneer is een advocaat wel vereist? Een advocaat is enkel verplicht bij civiele zaken in de rechtbank (dus geen kanton), in hoger beroep of cassatie (Hoge Raad). Een kort geding starten in een civiele (niet kanton) zaak is ook enkel mogelijk indien jij je laat bijstaan door een advocaat.
Advocaat versus jurist
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een advocaat deskundiger is dan een jurist. Juristen kunnen net zoveel van rechten weten als advocaten. Tegelijkertijd hanteren advocaten veelal een hoger tarief dan juristen.
Twijfel je of je een jurist of advocaat nodig heeft voor jouw zaak? Vraag het geheel vrijblijvend bij ons na. Ook indien een advocaat nodig is kan ik je doorverwijzen naar een advocaat met wie ik samenwerk.