Annuleringskosten betalen bij stoppen particuliere cursus of opleiding?
Annuleringskosten betalen bij stoppen particuliere cursus of opleiding?
Stel, je hebt zich aangemeld voor een cursus of opleiding. Na een maand besluit je toch te stoppen. Vaak wordt in de praktijk het geld dat je hebt betaald niet terugbetaald of als je nog niet heeft betaald wordt van je geëist annuleringskosten te betalen. Maar mag dit eigenlijk wel?
Herroepingsrecht 14 dagen
Je kunt de cursus of opleiding als consument altijd binnen 14 dagen na inschrijving kosteloos annuleren. Dit is het herroepingsrecht dat je als consument hebt. Maar ook indien je na 14 dagen hebt besloten de cursus te annuleren of zelfs indien je bent begonnen met de cursus of opleiding en je besloten hebt te stoppen is dat mogelijk zonder het gehele bedrag of annuleringskosten te hoeven betalen.
Wettelijk kader 7:400 e.v. BW
Een cursusovereenkomst wordt gezien als een overeenkomst van opdracht, waarbij de leerling of cursist de opdrachtgever is. Deze overeenkomst kan te allen tijde worden opgezegd, oftewel geannuleerd. Hiervan mag niet ten nadele van de consument worden afgeweken. Ook niet middels algemene voorwaarden. Daarbij mag geen schadevergoeding of boete bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht. Wel kan de opleider aanspraak maken op een naar redelijkheid vast te stellen loon.
Algemene voorwaarden
In veel gevallen wordt verwezen naar de algemene voorwaarden waarin afspraken staan omtrent het stoppen of annuleren van de cursus of opleiding. Allereerst dient te worden beoordeeld of de algemene voorwaarden daadwerkelijk van toepassing zijn tussen partijen. Als dat het geval is dienen de algemene voorwaarden onder de loep te worden genomen, immers bepalingen waarin vermeld staat dat je het gehele lesgeld of een bepaald percentage aan annuleringskosten moet betalen zijn voor de consument vernietigbaar. Dat betekent dat deze voor jou niet geldig zijn, maar je dient deze voorwaarden wel te vernietigen. Dat kan middels een e-mail of een brief.
Welke kosten wel betalen?
In sommige gevallen dien je wel (een deel van de) kosten te betalen. Dat zijn kosten die het opleidingsinstituut voor je heeft gemaakt. Het gaat hierbij om onkosten en een redelijk bedrag aan loon. Je kunt bijvoorbeeld denken aan administratieve kosten indien de opleiding niet is gestart. Is de opleiding wel gestart dan dient bijvoorbeeld het lesmateriaal wel te worden betaald. Dit valt overigens onder een koopovereenkomst, hetgeen betekent dat je het lesmateriaal dan ook mag houden. Het opleidingsinstituut moet de kosten wel specificeren en zo nodig aantonen dat deze kosten verband houden met de opdracht die door jou is geannuleerd.
Let wel, het vorenstaande geldt enkel voor private onderwijsinstellingen die geen onderwijs als bedoeld in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek of een andere publiekrechtelijke regeling aanbieden! In die gevallen wordt immers uitsluitend geoordeeld op basis van het bestuursrecht.
Heb je een geschil over het annuleren of opzeggen van jouw opleiding of cursus? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat ik voor jou kunnen betekenen.